2011. február 25., péntek

A barbár és az intelligens illemhely

Az alábbi bejegyzés kizárólag egy témakörre fókuszál, érdeklődés hiányában az oldal még idejében elhagyható.

Japánban alapvetően kétféle toalett létezik: a hagyományos és az angol típusú. Ez előbbit igyekszem elkerülni, amire általában adódik alkalom. A falon található képsorozat rögtön érthetővé teszi számunkra a megfelelő eszközhasználatot, azonban a papucs megérdemel egy rövid magyarázatot. Használata kötelező, funkciója kettős. Ha nem sorakozik az ajtó előtt, tudhatjuk, foglalt a helyiség, illetve műanyag volta megóvja lábfejünk az esetleges nem kívánatos szennyeződésektől. Könnyen belátható, hogy használata miért korlátozódik kizárólag a vécé területére.


Az angol típusú toalettnek számos variációjával találkozhatunk, az átlag azonban már rég meghaladta a brit nagybácsi intelligencia fokát. Az adott példány fejlettségi szintjéről a karfa ad tájékoztatást.


Látható, hogy a csatolt példány rendelkezik bidet és egyéb zuhany funkciókkal, a vízpermet hőmérséklete tetszőlegesen állítható, az ülőke fűthető, és még zenél is - gondoltam, mielőtt kipróbáltam volna. A nyolcadpár megnyomásával azonban andalító muzsika helyett acélos hangerővel lehúzást kezd imitálni a szerkezet a szemérmetesebb toaletthasználók nagy örömére. (Persze hallottam már erről, de valahogy mégsem gondoltam volna.)

A fenti kép nem házi kedvencünket ábrázolja, egy benzinkúti darab. A mienk nem zenél, de tartályát kis csapból tölti fel, ezért helyben (környezetkímélő módon) kezet is tudunk mosni. Természetesen csak bizonyos közterületeken látják el a karfákat érthető és logikus feliratokkal, azaz mint annyi mindent, eleinte saját példányunkat sem tudtuk kezelni. Egy empirista osztrák szomszédunk nejével még mindig dolgozik a bidet funkció helyes beállításán, műanyag flakonokkal elkapva a vízsugarakat. Megígérték értesítenek, ha rátaláltak a megfelelő szögre.

Azonban, ha már így belemelegedtem, nem volna méltányos, ha megfeledkeznék a helyiségek egyéb felszereléseiről. Természetesen a papír hiánya elképzelhetetlen, a falon ülőke fertőtlenítésére szolgáló folyadék, lehajtható pelenkázó, és a sarokban egy gyerek ülőke (inkább állvány) található, ami az egész pici babákat is kényelmesen megtartja szembefordítva őket az anyukával. A mosdókba sokszor be van szerelve a szappantartó és a kézszárító.
 
Na de vissza az alapokhoz. Nem csoda, ha néha kicsit megzavarodik az elme e találmánytengerben, szerencsére azonban a legtöbb helyen segítségünkre lehet  az alábbi képsorozat, ami az alapvető mozdulatsorra emlékeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése